PODD-bøger og Corona

Vi lever i en særlig tid, der giver nye udfordringer på alle områder. Det kan være svært at navigere i alt dette – mange vaner må ændres – dette gælder også indenfor PODD.

Principperne i PODD er:

”Bogen skal være hos barnet/personen hele tiden – den skal blive som en stemme. Der skal være én primær bog, hvori man løbende kan opdatere ordforråd via lister – det er denne bog, der følger barnet/personen.”

”Barnet/personen lærer at bruge sin PODD-bog ved at samtalepartnere er rollemodeller i kommunikationsformen – dette sker bl.a. ved at samtalepartner udpeger symboler der repræsenterer det de siger/udtaler”

Disse principper udfordrer os i en Corona-tid. Hvordan kan vi arbejde efter dette, og samtidig undgå smittespredning via PODD-bøgerne? Hvordan kan vi balancere det realistiske med det sikre?

På PODD.dk er vi nået frem til følgende anbefalinger:

1. Vask egne og barnets/personens hænder ofte + anvend håndsprit

2. Brug desinficerende engangsklude – f.eks. Wetwipe ”Ethanol disinfection without detergent” imens du bruger bogen, og tør af inden du bladrer – brug evt. handsker – og husk at skifte dem ofte.

3. Aftør alle sider i bogen 1 – 2 gange om ugen – oftere, hvis der er konstateret smitte?

4. Normalt anvender vi labelpapir til listerne, men vær opmærksom på, at labelpapir ikke tåler afvaskning så ofte. Overvej, at laminere listerne sammen med de sider de hører til, eller, hvis bogen er lavet i vandfast papir – print dem på bagsiden af de sider de hører til.  Man kan godt skrive på disse med en vandfast tusch eller en kuglepen.

Med disse tiltag kan vi stadig sikre at personen har sit kommunikationsredskab med sig, uden at øge risikoen for smitte.

Pas godt på hinanden, og lad ikke Corona fratage os gode kommunikationsmuligheder

Med venlig hilsen

Emmy Kjelmann

Kommunikationsvejleder, Ergoterapeut

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *